Tuesday, June 10, 2008

Birdwatching

Επιστροφή στην φύση
Ντριιν! το ξυπνητήρι 5π.μ. Ετοιμάζομαι γρήγορα. Παίρνω μαζί μου διπλούς καφέδες, και γρήγορα φεύγω για το Πάρκο Τρίτση. Το ραντεβού των Μουστακαλήδων (το όνομα της ομάδας που ανήκω) είναι για τις 6 π.μ.. Δεν πρέπει να αργήσω. Εδώ ο Γιάννης έχει αλλάξει δύο καράβια για να έρθει από την Ηρακλειά , για τον 3ο Αττικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών. Η ερώτηση των περισσοτέρων: «καλά και τι κάνατε μεσ’ τη νύχτα;» Καταφέραμε να δούμε 2 κουκουβάγιες και 1 γκιώνη. Από το ξημέρωμα και μέχρι τις 8 μ.μ. που ήταν η λήξη του αγώνα, αρχίζει η περιπλάνηση σε πολλούς βιότοπους της Αττικής, με σκοπό να καταγράψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα διαφορετικά είδη πουλιών. Στη λήξη του αγώνα, οι 10 ομάδες (από Ελλάδα και εξωτερικό), οι 51 συμμετέχοντες, συναντώνται για το σχετικό πείραγμα και άλλα τέτοια...ελληνικά. Η αλήθεια όμως είανι ότι η θέση τερματισμού δεν έχει τόση σημασία. Η ευχαρίστηση ήταν τα 151 είδη πουλιών που καταγράφηκαν στην Αττική.

Γιατί όμως κάποιος να ασχοληθεί με την παρατήρηση πουλιών; Τι ενδιαφέρον μπορεί να έχει κάτι τέτοιο; Την απάντηση μπορούν να τη δώσουν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εξορμούν με την πρώτη ευκαιρία στην ύπαιθρο για να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους χόμπι. Δεν είναι λίγοι οι ξένοι επισκέπτες που έρχονται τακτικά στους μεγάλους υγρότοπους της Β. Ελλάδας, στις βουνοκορφές της Πίνδου, στα βραχονήσια του Αιγαίου, στη Λέσβο, στην Κρήτη και αλλού, απλά και μόνο για να δουν, να φωτογραφήσουν ή να καταγράψουν τα πουλιά, πολλά από τα οποία είναι πλέον πολύ σπάνια ή παγκοσμίως απειλούμενα. Εκτός όμως από τους ξένους οικοτουρίστες, η παρατήρηση πουλιών έχει αρχίσει να προσελκύει και πολλούς Έλληνες, ιδιαιτέρως νέους. Οι μεγαλύτεροι πάρτε τα παιδιά μαζί σας. Θα σας εκπλήξει η παρατηρητικότητά τους. Γρήγορα θα μάθουν πολύ περισσότερα από εσάς.
Ομως η παρατήρηση πουλιών είναι και μία πολύ καλή ευκαιρία για να βρεθείτε κοντά στη φύση όλες τις εποχές του χρόνου για να μυρίσετε τα αρώματα της υπαίθρου, αλλά και να γνωρίσετε τις λιγότερο τουριστικές περιοχές, πόλεις και χωριά της Ελλάδας.
Μονοήμερες εκδρομές
Αθήνα: Παρά το γεγονός ότι οι φυσικές περιοχές έχουν πλέον περιοριστεί δραματικά, σε κάποια μέρη του λεκανοπεδίου, η φύση, σε πείσμα των καιρών, συνεχίζει να δίνει δυναμικό «παρών». Περιπλανηθείτε σε Ακρόπολη – Φιλοπάππου – Εθνικός Κήπος – Λυκαβηττός – Αττικό Πάρκο – Πάρκο Α. Τρίτση. Λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας το Αισθητικό Δάσος Καισαριανής. Αφήστε το αυτοκίνητο στην είσοδο του πάρκινγκ και ανηφορείστε το μονοπάτι έως το Μοναστήρι. Ο Σχινιάς είναι ο καλύτερος υγροβιότοπος της Αττικής. Εύκολα προσβάσιμος, με σήμανση και 4 παρατηρητήρια που σας προσφέρουν πανοραμική θέα όλης της περιοχής.

Σαββατοκύριακα
Πελοπόννησος: Η περιοχή υγροτόπων Στροφυλιάς – Κοτυχίου βρίσκεται στη Δυτική Πελοπόννησο στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας. Η προταυτευόμενη περιοχή απλώνεται από τα Μαύρα Βουνά της Αράξου στο βορρά έως την αλυκή Λεχαινών στο νότο και από την εθνική οδό Πατρών – Πύργου στα ανατολικά έως το θαλάσσιο μέτωπο του Ιονίου πελάγους στη δύση. Μην ξεχάσετε το μεγαλύτερο και ωραιότερο δάσος Κουκουναριάς της Ελλάδας στη Στροφυλιά. Η περιοχή έχει άρτια ξενοδοχειακή υποδομή. ΤΕΔΚ Αχαΐας 2610 270097 www.tedkaxaias.gr (έντυπα, χάρτες, βιβλίο).
Δυτική Ελλάδα: Νομός Αιτωλοακαρνανίας. Η απόλυτη κυριαρχία του υδάτινου στοιχείου σε συνδυασμό με τις εναλλαγές βουνών και θάλασσας, λιμνών και ποταμών. α)Λ/Θ Μεσολογγίου – Αιτωλικό – Εκβολές Αχελώου – Αράκυνθος β)Αμβρακικός Κόλπος - Ροδιά http://www.rodiawetlands.gr/ γ)Τριχωνίδα – Λυσιμαχεία

Για μεγαλύτερες αποδράσειςΘεσσαλία: Πήλιο – Μετέωρα - ΚόζιακαςΗπειρος: Βάλλια Κάλντα – Στενά και Εκβολές Καλαμά – Λίμνη ΙωαννίνωνΔυτική Μακεδονία: Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα – Λίμνη Καστοριάς – Λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών – Λίμνες Χειμαδίτιδα και ΖάζαρηΚεντρική Μακεδονία: Κερκίνη – Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, Γαλλικού, Αλυκή ΚίτρουςΑνατολική Μακεδονία – Θράκη: Δέλτα Νέστου και λιμνοθάλασσες – Δέλτα Εβρου – Δάσος ΔαδιάςΝησιά: Λέσβος – Κρήτη – ΝάχοςΠερισσότερα για «Σημαντικές περιοχές» http://www.ornithologiki.gr/gr/sppe/grper.htm Γνωρίστε τα πουλιά. Άλλωστε δεν μπορείς να αγαπήσεις κάτι εάν δεν το γνωρίσεις. Τα πουλιά είναι οι καλύτεροι δείκτες περιβαλλοντικής υγείας. Με περισσότερα από 430 είδη πουλιών και με εξαιρετική ποικιλία σε σημαντικούς βιότοπους, η χώρα μας θεωρείται ως ένας από τους λίγους, πλέον, στην Ευρώπη ορνιθολογικούς παραδείσους.

ΕΝΘΕΤΟ 1
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
1. Ενα ζευγάρι κιάλια (8 χ 40 ή 10 χ 50) είναι απαραίτητο για να ξεκινήσει κάποιος. Για μεγάλους υγρότοπους ακόμα καλύτερη λύση είναι αυτή του τηλεσκοπίου.
2. Ενα απλό σημειωματάριο και ένα μολύβι. Όσοι έχουν το ταλέντο μπορούν να σκιτσάρουν τα πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον.
3. Ενα καλό βιβλίο-οδηγό αναγνώρισης με φωτογραφίες για την αναγνώριση των πουλιών. «Τα πουλιά της Ελλάδας της Κύπρου και της Ευρώπης» Έκδοση 2007 ΕΟΕ
4. Κατάλληλα ρούχα και παπούτσια για το μέρος όπου θα πάτε. Αποφύγετε τα έντονα χρώματα.
5. Προαιρετικά μία φωτογραφική μηχανή. Compact με 10Χ zoom ή DSLR με φακό τουλάχιστον 300mm.
6. Απαραίτητο εφόδια, είναι η αγάπη σας και η διάθεσή σας για τη φύση και τα πουλιά.

ΕΝΘΕΤΟ 2
ΧΡΗΣΙΜΑ

1. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) Μη Κερδοσκοπική . Ο απόλυτος βοηθός σας. Βασ. Ηρακλείου 24 10682 Αθήνα τηλ. 210 8228704 φαχ. 210 8227937 www.ornithologiki.gr
2. Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνη Τρίτση Σπύρου Μουστακλή 23 Ιλιον Αττικής 210 2316977 http://park.ornithologiki.gr . Στη διάρκεια όλου του χρόνου διοργανώνονται ενδιαφέρουσες ενημερωτικές – εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Οι κυριότερες είναι: α)Ημέρα Περιβάλλοντος 5-7 Ιουνίου β)Γιορτή Πουλιών αρχές φθινοπώρου γ)Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις στα μέσα του χειμώνα δ)Χελιδονίσματα αρχές άνοιξης ε)Αγώνας Παρατήρησης πουλιών μέσα άνοιξης.
3. Σπάνια Πουλιά της Ελλάδας http//rarities.ornithologiki.gr , hellenicbirds@yahoo.gr Οι ειδικοί των ειδικών!
4. Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης ekdp@value.gr Σε περίπτωση που δείτε δακτυλιωμένο πουλί.
5. α)Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων. Αίγινα 22970 31338 6973318845, Θεσσαλονίκη 2310 724969 www.ekpazp.gr
β)ΑΝΙΜΑ Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Αγρίων Ζώων 210 9510075, 6972664675, σε περίπτωση που βρείτε κάποιο τραυματισμένο πουλί η ζώο.

05/06/08 Exodos

No comments: